Bácskai rizses hús

Érdekes az emberi agy. Bizonyos dolgokat képesek vagyunk egy megadott helyszínhez társítani csak azért, mert addig esetleg ott találkoztunk vele többször. És ha már ez a képzettársítás megtörtént, nagyon nehezen tudjuk elfogadni más környezetben. Mert ki rendelne étteremben rizses húst, mikor azt régen mindig a menzán adták? Vajon hány olyan étel van, amit csak azért nem eszünk otthon, mert előítéletesek vagyunk vele a menza miatt? Pedig az nem az étel hibája. Inkább vállaljuk a kihívást, és csináljunk jobbat!

Hozzávalók

  • 30 dkg sertés lapocka
  • 30 dkg rizs
  • 1/2 dl étolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tk darált paprikakrém
  • 2 tk őrölt pirospaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1/2 tk őrölt kömény
  • bors

Elkészítés

A húst vágjuk közepes, kb. 1,5×1,5-ös kocákra. A hagymát aprítsuk fel kis kockákra, és az olajon dinszteljük meg . Persze jó a házi zsír is 😉 Adjuk hozzá a húst, és minden oldalán pirítsuk meg egy kicsit. Ízesítsük a darált paprikakrémmel, fokhagymával, őrölt paprikával, köménnyel, sóval, és borssal. A sót annak függvényében adjuk hozzá, hogy mennyi darált paprikakrémet teszünk bele, mert az elég sós lehet. Persze el is hagyhatjuk, és tehetünk bele friss tv paprikát karikákra vágva. Kockázzuk fel a paradicsomot, majd adjuk a húshoz. Öntsünk alá egy kevés vizet. Gyakorlatilag csináltunk egy jó kis pörkölt alapot. 🙂

Ha a víz elforr, akkor fokozatosan adagolva töltsünk utána, majd megint hagyjuk, hogy elforrjon. Vannak, akik külön főzik meg a rizst, de én szeretem edénytakarékosan csinálni, így belefőzöm a húshoz. Felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért vagyok ilyen óvatos a vízzel? Szeretném, ha a végén csak annyi víz kerüljön hozzá, amennyi a rizs főzéséhez kell, hogy ne legyen se túl tocsogós, se túl száraz. Igen, mások valószínűleg ezért csinálják külön! 😀

Ha úgy érezzük, hogy a húsnak már csak kb. 10 perc kell, akkor adjuk hozzá a rizst, jó alaposan keverjük össze, majd a rizs térfogatának kétszeresének megfelelő vizet adjunk hozzá. Szóval, ha 1,5 bögre a rizs, akkor 3 bögre a víz. Még egy utolsót keverjünk rajta, majd fedővel letakarva főzzük készre kb. 10 perc alatt.

Bácskai rizseshús
Bácskai rizses hús

Ne feledkezzünk el mellé egy jó kis savanyúságról sem, legyen az csalamádé, savanyú uborka, vagy nemsokára akár már kovászos uborka is, mert úgy lesz az igazi!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Warning: Undefined array key "cea569a3f9814f97cb05647fe177f295" in /data/1/8/18e75ccc-7baa-4104-9be3-c3c5ad241676/kerzo.hu/web/wp-content/plugins/milyen-nap-van-most/milyen-nap-van-most.php on line 49