Tejszínes, gombás hús, párolt rizzsel

Ha rizsről van szó, akkor valahogy mindig ez az étel jut először eszembe. Egyszerűen elkészíthető, és igazából elrontani sem lehet. Persze feltétel, hogy az ember szeresse a gombát. 🙂

 

 

 

Hozzávalók:

A tejszínes, gombás húshoz:

  •  40 dkg sertés hús (valami sovány legyen, bár én pont lapockából csináltam, és eléggé kellett farigcsálni)
  • 20 dkg gomba (semmi baj nem lesz, ha a gomba mennyisége megegyezik a húséval 😛 )
  • 1 közepes fej vöröshagyma (persze ebben a receptben pont csak egy fél fej van, és mellé került még két szál újhagyma, de az sem gond, ha csak póréhagyma van otthon)
  • kb. 2 evőkanál liszt
  • 1/2 dl étolaj
  • 2 dl tejszín
  • só, bors
  • zöld-fűszerek (bazsalikom, petrezselyem, rozmaring)

Körethez:

  • 2 bögre rizs
  • 4 bögre víz

Elkészítés:

A húst nagyobbacska csíkokra vágjuk. Ha otthoni fogyasztásra készítjük el, és szeretnénk megadni a módját, akkor persze lehet szeletelni is. Mivel én munkába vittem, így kényelmesebb volt a csíkokra vágott verzió, mert elég egy villa az elfogyasztásához. A húst sózzuk meg minden oldalán, és szórjuk meg frissen őrölt fekete borssal (ez egy kicsit sznobságnak tűnhet, de ehhez a zacskós, őzölt változat túl finom, én jobban szeretem a nagyobb szemcséket). A sózott, borsozott húst forgassuk bele a lisztbe, és 2-3 evőkanál olajon pirítsuk meg. Ezt egy jó nagy serpenyőben, vagy wokban csináljuk, így elég lesz egy edény. Ha a hús megpirult, akkor vegyük ki a serpenyőből egy tányérra.

Vágjuk apróra a hagymát, és a gombát. A serpenyőben forrósítsunk fel egy kevés olajat, és dobjuk bele a hagymát és a gombát. Egy picit hagyjuk az egészet csak az olajon, hogy egy kis színt kapjon, de ne égjen meg  a hagyma. Sózzuk, borsozzuk meg. A só hatására a gomba elkezdi kiengedni a nedvességét, ami annyira nem baj, majd elpárolog. Ezt a nedvességet fogjuk felhasználni arra, hogy a megpirított húst megpuhítsuk. Tegyük a gombához a húst, és néha megkevergetve hagyjuk, hogy a lé elpárologjon. Ha a lé elpárolgott, de a hús még nem elég puha, akkor öntsünk még alá egy kis vizet, majd pároljuk tovább.

Adjuk hozzá a gombás húshoz a bazsalikomot, petrezselymet, rozmaringot, és jól keverjük át. Szórjuk meg az egészet kb. egy teáskanál liszttel, és öntsük hozzá a tejszínt. Ha esetleg túl sűrűre sikerül, mert ugye a húson is volt liszt, akkor egy kis tejjel hígítsuk vissza.

A rizs megfőzésével nem szoktam sokat bajlódni. Veszek egy közepes lábost, beleöntök két bögre rizst, és felöntöm 4 bögre vízzel, majd egy fél teáskanál sót adok hozzá. Ezután fedő alatt megpárolom. Amikor a víz forrás közeli állapotba kerül, kicsit megkavargatom, és leveszem a lángot a legkisebbre (közepes gázrózsánál). Amikor a párolás során az összes vizet felszívta, akkor kikapcsolom a gázt, és letakarva hagyom, hogy minden nedvességet magába szívjon. Ha villával átkevergetjük, akkor az összetapadt rizsszemeket szét tudjuk választani.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Warning: Undefined array key "cea569a3f9814f97cb05647fe177f295" in /data/1/8/18e75ccc-7baa-4104-9be3-c3c5ad241676/kerzo.hu/web/wp-content/plugins/milyen-nap-van-most/milyen-nap-van-most.php on line 49