
Tejszínes, gombás hús, párolt rizzsel
Ha rizsről van szó, akkor valahogy mindig ez az étel jut először eszembe. Egyszerűen elkészíthető, és igazából elrontani sem lehet. Persze feltétel, hogy az ember szeresse a gombát. 🙂
Hozzávalók:
A tejszínes, gombás húshoz:
- 40 dkg sertés hús (valami sovány legyen, bár én pont lapockából csináltam, és eléggé kellett farigcsálni)
- 20 dkg gomba (semmi baj nem lesz, ha a gomba mennyisége megegyezik a húséval 😛 )
- 1 közepes fej vöröshagyma (persze ebben a receptben pont csak egy fél fej van, és mellé került még két szál újhagyma, de az sem gond, ha csak póréhagyma van otthon)
- kb. 2 evőkanál liszt
- 1/2 dl étolaj
- 2 dl tejszín
- só, bors
- zöld-fűszerek (bazsalikom, petrezselyem, rozmaring)
Körethez:
- 2 bögre rizs
- 4 bögre víz
- só
Elkészítés:
A húst nagyobbacska csíkokra vágjuk. Ha otthoni fogyasztásra készítjük el, és szeretnénk megadni a módját, akkor persze lehet szeletelni is. Mivel én munkába vittem, így kényelmesebb volt a csíkokra vágott verzió, mert elég egy villa az elfogyasztásához. A húst sózzuk meg minden oldalán, és szórjuk meg frissen őrölt fekete borssal (ez egy kicsit sznobságnak tűnhet, de ehhez a zacskós, őzölt változat túl finom, én jobban szeretem a nagyobb szemcséket). A sózott, borsozott húst forgassuk bele a lisztbe, és 2-3 evőkanál olajon pirítsuk meg. Ezt egy jó nagy serpenyőben, vagy wokban csináljuk, így elég lesz egy edény. Ha a hús megpirult, akkor vegyük ki a serpenyőből egy tányérra.
Vágjuk apróra a hagymát, és a gombát. A serpenyőben forrósítsunk fel egy kevés olajat, és dobjuk bele a hagymát és a gombát. Egy picit hagyjuk az egészet csak az olajon, hogy egy kis színt kapjon, de ne égjen meg a hagyma. Sózzuk, borsozzuk meg. A só hatására a gomba elkezdi kiengedni a nedvességét, ami annyira nem baj, majd elpárolog. Ezt a nedvességet fogjuk felhasználni arra, hogy a megpirított húst megpuhítsuk. Tegyük a gombához a húst, és néha megkevergetve hagyjuk, hogy a lé elpárologjon. Ha a lé elpárolgott, de a hús még nem elég puha, akkor öntsünk még alá egy kis vizet, majd pároljuk tovább.
Adjuk hozzá a gombás húshoz a bazsalikomot, petrezselymet, rozmaringot, és jól keverjük át. Szórjuk meg az egészet kb. egy teáskanál liszttel, és öntsük hozzá a tejszínt. Ha esetleg túl sűrűre sikerül, mert ugye a húson is volt liszt, akkor egy kis tejjel hígítsuk vissza.
A rizs megfőzésével nem szoktam sokat bajlódni. Veszek egy közepes lábost, beleöntök két bögre rizst, és felöntöm 4 bögre vízzel, majd egy fél teáskanál sót adok hozzá. Ezután fedő alatt megpárolom. Amikor a víz forrás közeli állapotba kerül, kicsit megkavargatom, és leveszem a lángot a legkisebbre (közepes gázrózsánál). Amikor a párolás során az összes vizet felszívta, akkor kikapcsolom a gázt, és letakarva hagyom, hogy minden nedvességet magába szívjon. Ha villával átkevergetjük, akkor az összetapadt rizsszemeket szét tudjuk választani.