
Spenotos ricottás gombóc, fűszeres vajban
Ezt az ételt úgy is lehetne nevezni, hogy a spenótfőzelék új köntösben. Az alapanyagokat tekintve elég nagy az átfedés, de az elkészítés módja miatt egy teljesen más jellegű ételt kapunk. Persze ki van egészítve néhány extra hozzávalóval, ami a főzeléknél nincs, de a végeredmény elég barátságos formát ad a spenótnak.
Hozzávalók:
- 500 g spenót
- 250 g ricotta
- 3 tojás
- 20 dkg liszt (a spenót nedvességétől függően több is kellhet!)
- só, bors, szerecsendió
- 15 dkg margarin, vagy vaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 tk oregánó
- 1 tk zsálya
Elkészítés:
Az első lépés hasonló, mint a főzeléknél, tehát a spenót leveleket forró vízben megfonnyasztjuk, majd jól lecsepegtetjük, és apróra vágjuk. Használhatunk mirelit spenót pürét is, de arra figyelni kell, hogy amennyire csak tudjuk, nyomkodjuk ki a levét, mert különben rengeteg lisztet fog felvenni, ami azt eredményezi, hogy rendkívül tömör gombócokat kapunk. És nagyon sokat! 🙂 A főzeléknél ez után jönne, hogy készítünk egy fokhagymás beshamel mártást, amihez hozzárakjuk az apróra vágott spenótot, majd egy kis tejjel a kívánt állagúra keverjük, és köretként tükörtojást tálalunk mellé. De mivel most gombócokat csinálunk, ezért a tojásokat egy kicsit felverjük, és hozzáadjuk a spenóthoz. A tejet egy kicsit más, feldolgozott formában használjuk fel. Ez lesz a ricotta, amiről sokan vitatkoznak, hogy vajon sajt-e, vagy túró. A ricottát is hozzáadjuk a spenóthoz, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és tehetünk bele egy kevés őrölt szerecsendiót is. Ezután hozzáadjuk a lisztet, aminél csak egy jótanács van, hogy fokozatosan adjunk hozzá annyit, amennyitől gyúrható tészta állaga lesz a masszának. Alaposan gyúrjuk át a tésztát, és frissen tartó fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe 30-40 percre.
A hűtőből kivett tésztából formázzunk közepes, nagyobb dió nagyságú golyókat, majd forgassuk meg őket lisztben, hogy ne tapadjanak egymáshoz. Könnyebb elkészíteni a gombócokat, ha egy kb. 4-5 cm átmérőjű hengert formázunk az egész tésztából, amit azután 2 cm-es darabokra vágunk, és ezeket a darabokat formázzuk meg golyóvá. Forró vízben 3-4 perc alatt készre főzzük a gombócokat, amíg fel nem jönnek a víz tetejére.
Amit a főzeléknél a bechamelhez, vagy rántáshoz használtunk volna vajat, azt most egyszerűen kis lángon felolvasztjuk. Beletesszük az apróra zúzott fokhagymát, az oregánót és a zsályát. A kifőtt gombócokat megforgatjuk a fűszeres vajban, majd igény szerint tálalásnál egy kanállal meglocsolhatjuk, és reszelt parmezánnal megszórjuk. Ízlés szerint akár egy kevés tejföllel is meglocsolhatjuk a gombócokat tálaláskor.