
Hal kari
Az alábbi receptet inkább nevezném indiai ihletésűnek, mint indiainak, hiszen az eredetihez képest elég sok minden módosítva lett benne. Szerényebb a fűszerezése, és inkább csak olyan alapanyagok vannak benne, amik viszonylag könnyebben beszerezhetők. Tudom, Budapesten mindent meg lehet venni, de egy pár tízezres városban ez már nem mindig annyira egyszerű, és mégis csak az ország 3/4-e Budapesten kívül él. Meg azt gondolom, hogy a magyar ízléshez is jobban illeszkedik ez a változat.
Hozzávalók:
- 35-40 dkg halfilé
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 4 dkg gyömbér
- 1 db paradicsom
- 1 db kis sűrített paradicsom konzerv
- 1 kis konzerv kókusztej (165 ml)
- 1 tk garam masala
- 1 tk kurkuma
- 1/4 tk őrölt kömény
- 2 tk darált paprikakrém (Édes Anna)
- 3 ek étolaj
Elkészítés:
A hagymát apró kockára vágjuk, és az olajon megpirítjuk. Érdemes jó nagy serpenyőt választani, hogy amikor a halat beletesszük, akkor átfedés nélkül elférjenek a darabok. A fokhagyma gerezdeket széles pengéjű késsel szétnyomjuk, majd apróra vágjuk, a gyömbért pedig kb. 2 mm széles szeletekre vágjuk, majd a szeleteket keskeny csíkokká, amiket szintén apróra darabolunk. A fokhagymát és a gyömbért, valamint a darált paprikakrémet hozzáadjuk a hagymához. Közben a paradicsomot félbe vágjuk, kivágjuk a szártövet, majd 1×1 cm-es kockákra vágjuk, és a serpenyőbe tesszük. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot is.
Hozzáadjuk a garam masalát, a kurkumát, köményt, és az egészet egy pár perc alatt összefőzzük. Öntsük bele a kókusztejet, és jól keverjük át. A halfilét vágjuk fel kisebb szeletekre, és sózzuk be mindkét oldalát. Tegyük bele a kariba, majd oldalanként 5-5 percig főzzük benne. Vigyázzunk, hogy ha átfordítjuk, akkor ne essenek szét a halszeletek!
A kész karit rizzsel tálaljuk, és apróra vágott petrezselyemmel díszíthetjük.