
Babos, tésztás egytál
Ismét egy gyorsan elkészíthető étel. Péntek lévén kézenfekvő, hogy egy kis bab kerüljön a tányérba. Sok családban szokás, hogy pénteken húsmentes napot tartanak, és ilyenkor általában valamilyen babos ételt készítenek. Persze azért a húst nem kell teljes mértékben elhagyni. Az egyszerűsége miatt akár egy kollégiumi konyhában is elkészíthető, és kellő energiát ad a szorgalmi időszak utolsó hetére!
Hozzávalók
- 30 dkg vörösbab konzerv
- 30 dkg kagylótészta
- 10 dkg füstölt kolbász
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kis doboz sűrített paradicsom (70g)
- 15 dkg sárgarépa
- 15 dkg zellergumó
- 1 tk zsálya
- só, bors
- 2-3 ek étolaj
Elkészítés
A hagymát apró kockákra vágjuk, a kolbászt pedig hosszában felvágjuk 4 felé, és ezeket a negyedeket felkarikázzuk. Lábosban felhevítjük az olajat, majd beletesszük a hagymát is, és a kolbászt is. Közben a sárgarépát és a zellert apró kockára vágjuk. Megvárjuk, amíg a hagyma üvegesre párolódik, és a kolbászból kisül a zsír, majd beletesszük a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, és egy kicsit hagyjuk, hogy a zöldségek megpárolódjanak a saját levükben. Majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és a morzsolt, vagy apróra vágott zsályát. Átkevergetjük, majd felöntjük 6-7 dl vízzel, és közepes lángon főzzük.
Az egészet addig főzzük, amíg a zöldségek félig meg nem puhulnak. A konzerv babot leszűrjük, lecsepegtetjük, és hozzáöntjük a lábosban rotyogó kolbászos zöldségekhez. Ha esetleg nem konzerv babot használnánk, hanem sima száraz babot, akkor azt előző este áztassuk be, és azzal kezdjük a főzést, mert annak több idő kell, míg megpuhul.
Amikor úgy érezzük, hogy már csak pár perc szükséges a tökéletes puhasághoz, adjuk hozzá a tésztát. Ha közben elfőtte a levét, akkor pótoljuk, mert a tészta elég sokat fel tud venni.