
Citromos almaleves
A hosszú hétvégén igazán csodálatos idő van, és ősz lévén korlátozottak a lehetőségek, ha szezonális alapanyagokból akarunk dolgozni. Mivel ilyenkor rengeteg fajta almához hozzájuthatunk, valamint a szervezetünknek is magasabb c-vitamin bevitelre van szükség, és a jó idő miatt nem csak a forró levesek tudnak jól esni, kézenfekvő megoldás lehet egy gyümölcsleves. Érdekes étel, mert a hőmérséklete alapján a nyarat idézi, de a fűszerezése már a karácsonyt. Hát lehet ennél ősziesebb valami? 🙂
Hozzávalók:
- 3 db alma
- 1/2 rúd fahéj
- 1/2 citrom
- 2-3 szem szegfűszeg
- 2 dl tejszín
- cukor
Elkészítés:
Az almát hámozzuk meg, és vágjuk kb. 1,5 x 1,5 cm-es kockákra, majd rakjuk az edénybe. Engedjük fel vízzel, hogy ellepje. Tegyük bele a fahéjat és a szegfűszeget, majd facsarjuk bele a citrom levét, és reszeljük bele a héját is, ha intenzívebb ízt szeretnénk. Egyes receptek szerint rakhatunk hozzá egy erőleves kockát is, de szerintem az elnyomja a fűszereket. Forraljuk fel az egészet, de vigyázzunk, hogy ne főzzük szét az almát! Végül öntsük hozzá a tejszínt, és jól keverjük el. Aki sűrűbbre szereti, az tehet egy csapott evőkanál lisztet a tejszínhez, de szerintem nem szükséges. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, akkor tegyünk bele cukrot, aszerint, hogy mennyit kíván az alma.
