Csülkös gnocchi – Csülök tormaszósszal

Ha már húsvét, akkor nem maradhat el az ünnepi asztalról a jó kis csülök. Sokféle formában elkészíthetjük, de én most egy számomra kedvenc változatot mutatok meg. Lesz benne csülök, torma, mert ezek a húsvéthoz hozzátartoznak, de emellett azok is kedvelni fogják, akik a tésztaételekért vannak oda.

Hozzávalók

A gnocchi leírását itt lehet megtalálni, most csak a csülkös mártást ismertetem!

  • 30-40 dkg főtt, füstölt csülök
  • 6 dkg vaj
  • 1 ek liszt
  • 3 dl tej
  • bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • zöldfűszerek (bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem)
  • 2 tk ecetes, reszelt torma (ízlés szerint csemege, vagy csípős)

Elkészítés

Első lépésként a csülökhúst vágjuk apró kockára. Legalábbis én jobban szeretem ha apró, mert akkor jobban elvegyül a gnocchiban. Serpenyőben olvasszuk fel a vajat, és egy kicsit pirítsuk meg rajta a felkockázott csülköt. Szórjuk meg borssal, és a zöldfűszerekkel. Én két csipet bazsalikomot, 2 csipet petrezselymet, és egy csipet kakukkfüvet szoktam hozzá tenni. A gerezd fokhagymát törjük át fokhagymaprésen, vagy aprítsuk jó apróra, és szintén adjuk a csülökhöz. Hagyjuk, hogy egy kicsit a fűszerek átjárják a húst.

Vágjuk apróra kockára a csülköt Szórjuk rá a fűszereket

Szórjuk rá a lisztet, jó alaposan keverjük el, majd öntsük hozzá a tej felét. Folyamatosan kevergessük, és ahogy egy kicsit kezd sűrűsödni, öntsünk hozzá a tejből. Ha nem lesz elég sűrű a végén a mártás, akkor egy kis lisztet szórhatunk rá, ha pedig túlságosan besűrűsödne, akkor öntsünk még hozzá egy kis tejet. Tegyünk hozzá a tormát, és még a végén rottyantsunk rajta egyet.

A tejjel az általunk kívánt sűrűségűre készíthetjük a mártást

Az elkészült mártást tálaljuk gnocchival. Ízlés kérdése, de tálalhatjuk úgy is a csülökmártást, hogy rászedjük a köretre, de az is megoldás, ha frissen kifőtt gnocchit már a serpenyőben beleforgatjuk a mártásba.

Csülkös gnocchi
Csülkös gnocchi

 

Aki még bírja, és szeretné megbolondítani egy kicsit, az belekeverheti az egészet egy tűzálló tálba, szórhat sajtot a tetejére, és sütőben még magasabb szintre emelheti az élményt!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Warning: Undefined array key "cea569a3f9814f97cb05647fe177f295" in /data/1/8/18e75ccc-7baa-4104-9be3-c3c5ad241676/kerzo.hu/web/wp-content/plugins/milyen-nap-van-most/milyen-nap-van-most.php on line 49