
Csülkös gnocchi – Csülök tormaszósszal
Ha már húsvét, akkor nem maradhat el az ünnepi asztalról a jó kis csülök. Sokféle formában elkészíthetjük, de én most egy számomra kedvenc változatot mutatok meg. Lesz benne csülök, torma, mert ezek a húsvéthoz hozzátartoznak, de emellett azok is kedvelni fogják, akik a tésztaételekért vannak oda.
Hozzávalók
A gnocchi leírását itt lehet megtalálni, most csak a csülkös mártást ismertetem!
- 30-40 dkg főtt, füstölt csülök
- 6 dkg vaj
- 1 ek liszt
- 3 dl tej
- bors
- 1 gerezd fokhagyma
- zöldfűszerek (bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem)
- 2 tk ecetes, reszelt torma (ízlés szerint csemege, vagy csípős)
Elkészítés
Első lépésként a csülökhúst vágjuk apró kockára. Legalábbis én jobban szeretem ha apró, mert akkor jobban elvegyül a gnocchiban. Serpenyőben olvasszuk fel a vajat, és egy kicsit pirítsuk meg rajta a felkockázott csülköt. Szórjuk meg borssal, és a zöldfűszerekkel. Én két csipet bazsalikomot, 2 csipet petrezselymet, és egy csipet kakukkfüvet szoktam hozzá tenni. A gerezd fokhagymát törjük át fokhagymaprésen, vagy aprítsuk jó apróra, és szintén adjuk a csülökhöz. Hagyjuk, hogy egy kicsit a fűszerek átjárják a húst.
Szórjuk rá a lisztet, jó alaposan keverjük el, majd öntsük hozzá a tej felét. Folyamatosan kevergessük, és ahogy egy kicsit kezd sűrűsödni, öntsünk hozzá a tejből. Ha nem lesz elég sűrű a végén a mártás, akkor egy kis lisztet szórhatunk rá, ha pedig túlságosan besűrűsödne, akkor öntsünk még hozzá egy kis tejet. Tegyünk hozzá a tormát, és még a végén rottyantsunk rajta egyet.
Az elkészült mártást tálaljuk gnocchival. Ízlés kérdése, de tálalhatjuk úgy is a csülökmártást, hogy rászedjük a köretre, de az is megoldás, ha frissen kifőtt gnocchit már a serpenyőben beleforgatjuk a mártásba.

Aki még bírja, és szeretné megbolondítani egy kicsit, az belekeverheti az egészet egy tűzálló tálba, szórhat sajtot a tetejére, és sütőben még magasabb szintre emelheti az élményt!