
Hortobágyi húsos palacsinta
Az egyik örök kedvenc! Ez is egy olyan étel, amit nem lehet megunni. Találkozhatunk vele előételként, de főételként is megállja a helyét, és vacsorának sem utolsó. Tehát egy igazi multifunkciós étel. Az sem mellékes, hogy egy remek módja a maradékok felhasználásának.
Hozzávalók
- 12 db palacsinta
- 1/2 kg hús (lehet bármilyen, amiből pörköltet tudunk csinálni, de az ideális a csirkecomb)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db tv paprika
- 2 db paradicsom
- só, bors
- 2 tk őrölt pirospaprika
- 1 nagy doboz tejföl (450 g)
Elkészítés
Készítsük el a palacsintát a kedvenc receptünk alapján, most cukor nélkül. Kb. 12-14 palacsintára lesz szükség ehhez a mennyiséghez, de persze ez attól is függ, hogy mekkora tepsink, vagy tűzálló tálunk van. Bár ez csak melegítéshez kell, így akár több adagban is befejezhetjük.
Mielőtt azonban a palacsintákat elkészítenénk, tegyük oda a tölteléket, addig is tud a hús puhulni. Na de milyen húsból legyen a töltelék? Mindenki pörköltként említi a tölteléknek valót, de rögtön hozzá is teszik, hogy egy kicsit hosszabb lével készítsük. Akkor már inkább legyen paprikás, annak úgy is több a leve. És ha már paprikás, akkor miért ne lehetne csirkepaprikás? Persze bármilyen húsból elkészíthető, és az élvezeti értékéből semmit nem von le, ha esetleg sertés, vagy akár birka húsból készítjük. Már most összefut a nyál a számban. 😛
Ha elkészültünk a paprikással, akkor szűrjük le a szaftját, és apránként tegyük a húst aprítógépbe, majd pépesítsük egy kicsit. Aki egy kicsit szemfüles, az lehet, hogy rögtön darált húsból készítette a „paprikást”. A szafthoz adjuk hozzá a tejfölt, és habverő segítségével, lassú tűzön keverjünk belőle egy homogén mártást. Ha a hús túl száraznak tűnik, akkor a tejfölös szaftból tegyünk hozzá egy pár evőkanállal, hogy egy kenhető húskrémet kapjunk.
Következő fázisban töltsük meg a palacsintákat a húskrémmel. Tegyünk egy evőkanállal kis halmot a palacsinta szélére, majd két oldalról hajtsuk fel a palacsinta széleit. Ez után a húsos végétől kezdve tekerjük fel.
A feltekert, töltött palacsintákat helyezzük egy tepsibe, vagy tűzálló tálba úgy, hogy a palacsinta vége alulra kerüljön. Öntsük rá a maradék tejfölös szaftot, és előmelegített sütőben pár perc alatt melegítsük meg. Ha vendégeket várunk, akkor a palacsintákat már az előző nap is elkészíthetjük, és hűtőben tárolhatjuk, így fogyasztás előtt elég gyorsan összemelegíteni.
