
Mustáros, baconös sertéshús lencsével
Az újév gasztronómiai szempontból a lencséről, és a malacról szól. Aki babonás, az megpróbálja egy fogásba belesűríteni ezeket a finomságokat. Most nekik szeretnék kedvezni. Persze most malac helyett sima sertéscombot használok, de aki teheti, szerezzen be malachúsit. A lencse viszont nem főzelék, hanem egyszerű főtt lencse, ami így talán egy kicsit egészségesebb. Viszont így a mustár a főzelék helyett a húsra kerül.
Hozzávalók
Lencséhez
- 25 dkg lencse
- 2 babérlevél
- 1 füstölt leves kocka
- só
Húshoz
- 30 dkg sertéscomb (dió)
- annyi szelet bacon, ahány szelet hús lesz
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 tk mustár
- 1 ek olaj
- só, bors
Előkészítés
A lencsét egy tálba öntjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Egy órán át hagyjuk ázni, és ha közben felszívja a vizet, akkor öntsünk utána.
A húst hártyázzuk le, és vágjunk belőle 2 cm vastag szeleteket, majd ezekből vágjunk 5-6 cm átmérőjű darabokat. Nem fontos kerek darabokat, mert a bacon úgyis fog egy kis formát adni neki. A hús szeleteket megszórjuk sóval, és frissen őrölt borssal.
A fokhagymát apróra vágjuk, hozzáadjuk a mustárt, és az olajat. Jó alaposan keverjük el, hogy teljesen homogén pácot kapjunk. Kenjük be a hús szeleteket a mustáros páccal, és tegyük félre 1 órára.
Elkészítés
A beáztatott lencsét szűrjük át, majd tegyük egy lábasba. Öntsük fel annyi vízzel, hogy kb. 2 ujjnyi magasságba ellepje. Sózzuk meg, és dobjunk bele 2 babérlevelet, és morzsoljuk bele a leveskockát. Főzzük puhára a lencsét.
Szándékosan nem lesz lencsefőzelék, egyszerűen ennyi lesz a köret!
A bepácolt húsokat tekerjük körbe a bacon szeletekkel, és egy fogpiszkáló segítségével tűzzük a húshoz, hogy ne essen le róla. Nyugodtan lehet feszesen tekerni, mert nem csak a bacon, de a hús is össze fog menni sütés közben.
A sütéshez válasszunk egy olyan serpenyőt, amit a sütőbe is be tudunk tenni, és nem olvad le róla semmilyen tartozék. Közben a sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. A serpenyőbe tegyünk egy nagyon kevés olajat. Süssük a húst a felforrósított serpenyőben mindkét oldalon addig, amíg szépen megkaramellizálódik. Ha ez kész, tegyük az egész serpenyőt a forró sütőbe, és süssük készre 20-25 perc alatt.
Azért van szükség a sütőben való sütésre, mert az alatt az idő alatt, ami alatt a hús szép piros színt kap, kb. fél cm-es rétegben sül át teljesen. Mivel most a bacon miatt vastagabb volt a szelet, ezért a hús közepe még szinte nyers, amit meg kell sütni.
Természetesen lehet úgy is sütni a húst, hogy nem tekerjük rá a bacont, ebben az estben elég vékonyabb szeleteket vágni, így elegendő lesz csak a serpenyős sütés.
Ha valakinek túl száraz lenne a fogás, akkor egy kevés híg tejföllel meglocsolhatjuk.