
Szardellás tészta olívabogyóval
A nyár beköszöntével az ételeink is kezdenek a meleghez igazodni. Észrevétlenül kerülnek előtérbe a mediterrán ízek, és már jobban értékeljük friss termések adta lehetőségeket. A most következő recept előny, hogy nem kell órákat állni a meleg konyhában, és küzdeni a hőgutával, mert kb. 25-30 perc alatt elkészül.
Hozzávalók
- 40 dkg hosszúmetélt
- 60 g (1 tubus) szardella paszta (10 szardellafilé)
- 3 ek olívaolaj
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 125 g fekete magozott olívabogyó
- 2 nagyobb paradicsom
- 1 csipet Cayenne bors
- aprított petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés
Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, majd tegyük bele a zúzott fokhagymát. Egy kicsit kevergessük, de ügyeljünk arra, hogy ne égjen meg a fokhagyma. Adjuk hozzá a szardella pasztát. Ha egész szardellát használunk, akkor vágjuk apró darabokra, és az olajon nyomkodjuk villával össze, hogy pürés állaga legyen. Mivel a paszta elég sós, így már valószínűleg nem szükséges sózni az ételt. Az kimagozott olívabogyót daraboljuk össze kb. negyedekre-hatodokra, ahogy sikerül, és a mérete kiadja. A paradicsomot hámozzuk meg, magozzuk ki, és azt is vágjuk apró kockákra. Ha valaki nem annyira finnyás, akkor el lehet tekinteni a hámozástól, és a magozástól. Ilyenkor arra figyelni kell, hogy több lé marad a paradicsomban, így azt majd a serpenyőben fogja kiadni magából. Tegyük a serpenyőbe az olívabogyót, és a paradicsomot is, majd fűszerezzük meg a Cayenne borssal. Tegyünk rá egy fedőt, és kis lángon hagyjuk főni addig, ameddig a tészta elkészül (ez kb. 20 perc).
Egy fazékban forraljunk fel sós vizet. A lobogó vízbe tegyük bele a tésztát, és a csomagoláson szereplő előírások alapján főzzük készre. A megfőtt tésztát adjuk a szardellamártáshoz, és jó alaposan forgassuk össze. Szórjuk meg a felaprított petrezselyemmel.
