Alapmártások: Bechamel mártás

A beshamel mártás a francia konyha egyik alapeleme. Nevét Béshamel márkiról kapta, aki XIV. Lajos uralkodása alatt fejtette ki tevékenységét udvarmesterként. A mártás, vagy szósz két alapegysége az evőkanál, és a pohár.

Hozzávalók:

  • 1 ek vaj (kb. 2-3 dkg)
  • 1 ek liszt (kb. 1,5 dkg)
  • 2 dl tej (1 pohár)
  • só, bors
  • szerecsendió

Elkészítés:

A vajat felolvasztjuk, majd habverővel állandóan kevergetve hozzáadjuk a lisztet.  Néhány percig pirítjuk kis lángon, de tartsuk észben, hogy ez egy fehér mártás, tehát ne hagyjuk, hogy a liszt megbarnuljon. Közben melegítsük fel a tejet, majd habverővel folyamatosan keverjük, miközben hozzáadjuk a tejet. Ügyeljünk arra, hogy szép sima elegyet kapjunk, ne maradjon benne csomó. Ha elég homogén az elegy, akkor hozzáadhatjuk a sót, borsot, valamint a szerecsendiót. Ezután nincs más dolgunk, mint hogy a megfelelő sűrűségűre főzzük a mártást.

A beshamel mártásnál egy nagyon egyszerű alapelvet kell betartani. Mindig annyi liszt kell, amennyi vaj! Illetve van még egy. A pohár és a kanál arányával szabályozhatjuk, hogy milyen sűrűségű mártást/szószt akarunk csinálni. Ha egy pohár tejhez egy kanál liszt és vaj kerül, akkor egy viszonylag híg mártásunk lesz. Ha viszont az egy pohár tejhez 3 kanál liszt és vaj kerül, akkor nagyon sűrű lesz. Kezdésnek érdemes megpróbálkozni egy médium sűrűséggel, tehát az egy pohár tejhez 2 kanál lisztet és vajat adjunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Warning: Undefined array key "cea569a3f9814f97cb05647fe177f295" in /data/1/8/18e75ccc-7baa-4104-9be3-c3c5ad241676/kerzo.hu/web/wp-content/plugins/milyen-nap-van-most/milyen-nap-van-most.php on line 49