Fűszeres polenta

Egy kicsit puccosnak hangzik a polenta elnevezés, pedig puliszka néven sokkal több mindent tudunk róla. Kukorica kásaként pedig talán még többet. Érdekes megfigyelni, ahogy egy sok évtizeddel ezelőtt a szegények ételéből hogyan lett olyan köret, amely ma már akár előkelő éttermek étlapjain is helyet kapott. Igen, ehhez nyilván az is kell, hogy új elnevezést adjunk neki.

Hozzávalók

  • 25 dkg kukoricadara
  • 1/2 l víz, vagy tej
  • 2 tk darált paprikakrém
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tk zöldfűszer (rozmaring, kakukkfű)
  • só, bors
  • 2 ek étolaj (a fele a polentába, a másik fele a sütéshez)

Elkészítés

A fokhagymát, paprikakrémet, rozmaringot, sót és borsot egy lábasban kevés olajon összepirítjuk. Tényleg nagyon kevés olaj kell, csak éppen annyi, hogy ne legyen száraz az edény. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda semmi! Öntsük rá a vizet, és forraljuk fel. Ezután folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a kukoricadarát. Annyi darát adjunk hozzá, hogy krumplipüré szerű állagot érjen el.

polenta_tepsi

A kását öntsük egy sütőlapra, vagy lapos tepsibe, és lapítsuk szét úgy, hogy körülbelül 1 cm vastagságú legyen. Hagyjuk kihűlni az egészet, és tegyük fél órára a hűtőbe, hogy az egész megdermedjen.

A hűtőből kivéve vágjuk a megdermedt polentát 2,5 cm széles és 6-7 cm hosszú (kb. mint a halrudak szoktak lenni) darabokra. Hevítsünk fel egy serpenyőben 1 ek olajat, és a kis rudacskáinkat pirítsuk meg egy kicsit. Ezzel egy kissé ropogós külsőt biztosítunk neki, ami még teljesebbé teszi ízeket.

Ha egy kicsit szeretünk kísérletezni, akkor reszelhetünk a kásába sajtot, vagy tehetünk bele nagyon apróra vágott sonkát is. Így már nem csak köretként funkcionál, hanem akár teljes értékű étel is lehet, főleg ha készítünk hozzá valami jó kis mártogatós szószt is.

Fűszeres polenta
Fűszeres polenta

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Warning: Undefined array key "cea569a3f9814f97cb05647fe177f295" in /data/1/8/18e75ccc-7baa-4104-9be3-c3c5ad241676/kerzo.hu/web/wp-content/plugins/milyen-nap-van-most/milyen-nap-van-most.php on line 49