Töltött paprika

A magyar konyha egyik meghatározó eleme szerintem a töltött paprika, de némi változtatással akár olasz ételnek is elmenne. A lényeg, hogy ahol ennyi paradicsom van, az rossz étel nem lehet. És ami meglepő, hogy az elkészítés sem különösen macerás. Egy óra alatt elkészíthető!

Hozzávalók

  • 500 g darált hús (sertés, vagy sertés-marha vegyesen)
  • 6-8 db tölteni való paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 ek rizs
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 db tojás
  • 2 ek étolaj
  • 2 ek liszt
  • 1 l paradicsomszósz (vagy kb. 1 kg paradicsom)
  • só, cukor
  • bazsalikom, kakukkfű

Elkészítés

A vöröshagymát szeleteljük olyan apróra, amilyenre csak tudjuk, de akár aprítógépet is használhatunk hozzá. A darált húst tegyük egy tálba, szórjuk rá a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymanyomóval áttört fokhagymát. A rizst mossuk meg, mielőtt a húshoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd üssük rá a tojást. Ha nem szeretnénk nagyon szárazra, akkor önthetünk még rá 2 evőkanál olajat, bár ha a hús zsíros volt, akkor nem szükséges. Kézzel jó alaposan dolgozzuk át a masszát.

Töltött paprika Töltött paprika

A paprikákat mossuk meg, majd egy kés segítségével vágjuk körbe a száránál, és húzzuk ki belőle. Rutinosabbak választhatják azt a megoldást is, hogy a szárát egyszerűen belenyomjuk a paprikába, majd ugyanazzal a mozdulattal kihúzzuk belőle. Egy dologra kell nagyon vigyázni, hogy a paprika ne sérüljön közben, ne repedjen szét! Szórjuk ki a paprikából a magokat, és az erezetét is. A húsmasszával töltsük meg a paprikákat, de ügyeljünk arra, hogy ne nagyon tömjük meg, éppen annyira, hogy lazán belenyomjuk. Ne feledjük el, hogy a rizs a főzés során magába szívja a nedvességet, és megdagad, ezáltal nő az egész töltelék térfogata. Ezért sem jó, ha megreped a paprika a tisztításnál, mert az a főzés során tovább repedhet. Ha a paprikák elfogytak, de még maradt a húsból, akkor a maradékból formázzunk gombócokat.

Töltött paprika Töltött paprika

2 evőkanál étolajból, és 2 evőkanál lisztből készítsünk rántást. Adjunk hozzá 2 dl vizet, majd egy habverő segítségével keverjük simára. Igazából ez csak az én mániám, hogy ha valamit simára kell keverni, akkor rögtön a habverőhöz nyúlok, természetesen egy fakanál is megteszi, csak azzal nem olyan könnyű a mutatvány. 🙂 Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, és addig keverjük, amíg csomómentes nem lesz az állaga. Adjunk hozzá cukrot, és sót ízlés szerint (ez nálam cukorból kb. egy csapott evőkanál, sóból pedig 1,5 teáskanál).  Én szeretem a mediterrán ízeket, ezért teszek bele egy kevés bazsalikomot, és kakukkfüvet. Természetesen ezek elhagyhatók, de ártani semmiképpen sem ártanak.

Tegyük bele a paprikákat és a gombócokat a paradicsomszószba, és kis lángon kb. 20-30 perc alatt főzzük készre.

Töltött paprika
Töltött paprika

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Warning: Undefined array key "cea569a3f9814f97cb05647fe177f295" in /data/1/8/18e75ccc-7baa-4104-9be3-c3c5ad241676/kerzo.hu/web/wp-content/plugins/milyen-nap-van-most/milyen-nap-van-most.php on line 49